Międzynarodowy port lotniczy Katowice

Międzynarodowy port lotniczy Katowice Pyrzowice jest lotniskiem obsługującym całe województwo górnośląskie, możemy się z niego dostać do wielu europejskich portów lotniczych a także do portów w Azji czy na bliskim wschodzie.

port lotniczy Katowice

Port Katowice Pyrzowice jest lotniskiem międzynarodowym położonym około 33 km od centrum stolicy górnego śląska – Katowic. Do lotniska można dojechać kilkoma drogami wojewódzkimi oraz autostradą A1. Największym atutem lotniska w Katowicach Pyrzowicach jest najdłuższy pas startowy liczący 3200 metrów i szerokości 45 metrów. Pod względem liczby obsłużonych osób, dziennie przewija się na lotnisku średnio 8 tysięcy osób. Wynik ten umieszcza Katowickie lotnisko na 6 miejscu pod względem ruchu pasażerskiego.

Charakterystyka portu lotniczego

Lotnisko Katowice Airport jest najwyżej położonym cywilnym portem lotniczym na terenie Polski i posiada mniejszą, niż na innych lotniskach liczbę dni niepowalających na lądowanie. Jest tutaj trzy terminale pasażerskie o łącznej powierzchni prawie 30 kilometrów kwadratowych. Dodatkowo, port posiada jeden terminal cargo o powierzchni 5,5 kilometra kwadratowego, użytkownikami terminala jest Izba Celna Katowice oraz giganci z dziedziny logistyki tacy jak DHL, TNT Express oraz UPS.

Linie lotnicze

Przez Katowicki port Katowice Pyrzowice obsługiwane jest 7 linii lotniczych (Wizz Air, Transavia, Ryanair, LOT, Lufthansa, Ellinair, Eurowings) i możemy się z niego udać w 48 kierunków w 20 różnych krajach.

Skorzystaj z możliwości wypożyczenia samochodu i ciesz się szybkim i wygodnym dojazdem dokładnie tam, gdzie chcesz.